Yinjoogatunneista apua henkiseen ja fyysiseen kivunlievitykseen

Kokemuksia omalla joogamatolla

Mie pääsen jälleen yhden lempiaiheeni pariin ja kerron teille yinjoogan harjoitusten vaikutuksista kehossani ja mielessäni. Tämä joogamuoto on tullut elämääni jäädäkseen enkä voisi olla iloisempi niistä kokemuksista mitä olen harjoitusten aikana saanut kokea. Jokainen tunti ei ole täynnä elämää suurempia henkisiä kokemuksia, itselleni tärkeimpinä asioina nostan esille yinjoogasta saamani avun vuosikausia kestäneisiin henkisiin ja fyysisiin kiputiloihin  ja ylipäätänsä rentoutumiseen. Selkäkivuista ja huonosta unenlaadusta vuosikausia kärsineenä, mie olen löytänyt itselleni avun yinjoogasta eikä minun ole tarvinnut turvautua tulehduskipulääkkeisiin entiseen malliin. Henkisellä puolella mie olen saanut itseluottamusta syrjäyttämään ne monet epävarmuuden tunteet. Jatkuvan riittämättömyyden tilalle mie olen saanut sen tunteen, että minun ei aina tarvitse olla ”jotain enemmän ja jossain parempi”. Omat kokemukset kannustavat minua jatkamaan joogan parissa ja otan avoimin mielin ja sydämin vastaan uuden vuoden harjoitukset. Tällä hetkellä omassa elämässäni on valtavasti asioita meneillään ja hektisen arjen keskellä ainakin omalla kohdallani rentoutumisen merkitys oikein korostuu vastapainoksi kiireelle. 

dav

Oma kehoni ei ole niin sanotusti rakennettu ihan ideaaleimmista kappaleista, jos näin voi sanoa. Minulla on ollut lapsuudesta lähtien kiputiloja mm. alaselän ja lonkkien alueella ja ja nämä ongelmakohdat kehossani ovat tuoneet myös lisähaasteita erilaisten liikuntalajien harrastamiseen. Mie olen koko ikäni ollut kankea ja olen aikoinani antanut tämän vaikuttaa negatiivisella tavalla omaan liikkumiseeni ja ylipäätänsä eri lajeihin tutustumiseen. Jokaisella joogamuodolla on ihmisille eri asioita annettavana ja nykypäivänä parasta onkin se, että joogaharrastusten suosion kasvun myötä mie voisin väittää, että jokaiselle löytyy juuri se sopiva joogamuoto, eri asia on sitten se, että antaako joogalle mahdollisuuden tai kokeeko, että se on se oma juttu. Tähän mie haluan vielä lisätä sen, että monet kerrat mie olen käynyt monia keskusteluita ihmisten kanssa, jotka ovat kertoneet ensimmäisistä kokemuksistaan joogan parissa eikä ne ensimmäisten tuntien fiilikset ole välttämättä olleet pelkästään ruusuisia vaan harjoitukset ovat voineet ajaa aina sinne epämukavuusalueelle asti ennenkuin palaset ovat loksahdelleet paikoilleen. Mie itse olen hyvä esimerkki siitä, olen tainnut täällä kertoakkin aikoinaan omasta ensimmäisestä yinjoogatunnista kun menin tunnille innokkaana ja odottelin omalla matollani malttamattomana ja toinen silmä puoliksi auki asanan vaihtumista. Tämä huvittaa minua kun vertaan ensimmäisten tuntien tuntemuksia nykyiseen. Mie kävin ensimmäisten tuntien aikana siellä epämukavuusalueellakin kun en oikein tiennyt miltä minusta tuntui enkä luottanut itseeni saatika ohjaajaan. Mie en epävarmuudessani uskaltanut heittäytyä ohjattavaksi vaan koitin vanhojen opittujen tapojen mukaan säilyttää vielä omalla matolla maatessanikin sen kontrollin ja epävarmuus nakkeli jatkuvasti kysymyksiä mieleeni siitä, että osaanko tehdä asanat oikein ja omien aiempien kokemusten pohjalta pelkäsin jo valmiiksi, että tunnin päätyttyä minulle jää käsiini se riittämättömyyden tunne omasta fyysisestä kehostani. Nykyisin mie annan itseni ohjattavaksi WellnessLoungen yintunneilla ja tällä mie tarkoitan sitä, että mie luotan Seijaan ”sokeasti” eli suljen silmäni harjoitusten ajaksi tietäen, että minua autetaan ja ohjataan.

tammikuu2

 

 

tammikuu8

 

Yinjoogaharjoitusten kautta minussa rauhoittuu ne hektisyyden synnyttämät kierrokset, levottomuus ja rauhattomuus. Usein sitä päivän aikana pyörittelee mielessään jos jonkinlaisia ajatuksia ja usein me nykypäivän ihmiset eletään tiukasti rakennetun aikataulun mukaan ja koitetaan pysyä siinä vauhdissa mukana. Mie jään aika helposti pyörittelemään ajatuksia mielessäni ja niistä lopulta muodostuu sellainen kehä, josta on vaikeaa päästää irti ja sydämen syke tuntuu kiihtyvän. Mie tunnen tai voisiko sanoa, että kuulen nykyisin kehossani sen koska on aika ja tarve tehdä yinharjoituksia ja niiden kautta antaa tilaa parasympaattiselle hermostolle aktivoitua, jotta saisin sen myrskyn ajatuksissani ja kehossani rauhoittumaan. En muista yhtään harjoitusta, jonka jälkeen kehoni ei olisi ollut rentoutuneempi kuin ennen sitä. Yksi asia, joka toimii vahvasti omien harjoitusteni takana on se, että mie en pyri pysäyttämään ajatuksia harjoitusten ajaksi, en pyri ”olemaan miettimättä yhtään mitään” vaan sen sijaan mie olen oppinut Seijan tunneilta sallimaan ja hyväksymään ne omat ajatukseni ja annan niiden seilata omaa tahtiaan mielessä mutta mie en tartu niihin. Tämä vapauttaa minusta enemmän positiivista energiaa sen sijaan, että mie jankuttaisin itselleni hiljaa mielessäni ”älä ajattele mitään, älä ajattele mitään”.  Tämä on ollut aivan mahtava oppi ja nykyisin omat harjoitukseni perustuu hyvin pitkälti tähän ajatusmalliin. Usein päivän päätteeksi mie tunnen voimakkaan jännityksen ja kireyden erityisesti alaselän, niskan ja hartioiden alueella ja se lämmöntunne mikä virtaa läpi kehon jääden sinne harjoitusten aikana ja jälkeen, on ihana. Kierrokset kehossa pysähtyvät ja niiden tilalle mie saan rauhallisen, rennon ja jopa väsyneen olon. Viime aikoina olen päässyt vajoamaan loppurentoutuksessa jopa sinne valveen ja unen rajamaille ja siitä mie olen todella iloinen. Mie olen ollut aina huono nukkuja ja olen päästänyt esimerkiksi keskeneräiset asiat vaikuttamaan omaan uneeni siinä määrin että herään aamuöisin murehtimaan ja kaikkihan me tiedetään unen merkitys ja tärkeys hyvinvoinnissa. Tästä syystä mie tykkään tehdä yinharjoituksia iltaisin koska olen saanut apua omaan nukkumiseeni. Mie olen alaselällä ja vatsalla jännittäjä ja stressitilanteissa mie tunnen kuinka se kireys vaan syvenee ja lihakset pingottuu siitä kireydestä. Osaatte varmaan kuvitella tai teillä on omakohtaisia kokemuksia siitä kuinka mieletön se tunne on kun esimerkiksi pallea rentoutuu ja sen tuntee niin hengityksessä kuin fyysisesti elimistössäkin. Seija on kertonut, että kiinalaisen lääketieteen mukaan pallea kätkee kaikki itkemättömät itkut ja nauramattomat naurut, minun mielestä tämä on valtavan kauniisti sanottu! Ja kuinka oikeassa kiinlainen lääketiede tässä asiassa onkaan! Me tehdään usein sellainen harjoitus yintunnilla, jossa makaamme selällämme, laitamme joogablokin pallean päälle ja ristimme kevyesti kädet blokin päälle, jolloin annamme sen painautua pallean päälle kevyesti. Tässä harjoituksessa sie voit tuntea konkreettisesti sen kuinka pallea antaa palautetta voimakkaastikin mikäli sie olet vaikkapa stressaantunut, takana on muuten vaan kiireisiä päiviä, jolloin olet viilettänyt tukka putkella eteenpäin tai olet kokenut vaikkapa voimakkaita tunteita jonkin asian parissa. Tämä on yksi lempiharjoituksistani sillä tämän harjoituksen kautta mie pääsen kuulemaan omaa kehoani ja mieltäni. Se syke ja palaute minkä pallea antaa blokin kautta on voimakas kokemus, sellainen silmiä avaava ja on ollut hienoa saada kokea itse se, miltä tuntuu kun se paine hellittää ja saa verrata harjoituksen jälkeisiä tuntemuksia aikaisempaan oloon.

kuvitustatammikuu2

Näillä ajatuksilla ja levollisilla fiiliksillä mie lähden tähän sunnuntaipäivään ❤