Ajatuksissa elämäntapamuutos?

Mie olen pohdiskellut viime aikoina syvällisemmin tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet oman elämäntapamuutokseni taustalla. On olemassa tiettyjä pääkohtia, jotka ovat auttaneet minua tavoitteiden saavuttamisessa ja tämä seuraava päivitys on ajatuksenvirtaa asiasta ja avaa hieman kokonaisuutta. Tämän otsikon alle olisi sopinut valtavasti asiaa ja omat ajatukset ovat pyörineet paljon viime aikoina mentaalipuolessa eli mielessä, sen vaikutuksissa meidän toimintaan ja mielen merkityksessä osana elämäntapoja ja yleisestikkin osana elämää.   Olkoon tämä nyt tällainen ensimmäinen yhdeltä istumalta kirjoitettu kooste ajatuksista elämäntapamuutoksen taustalla.

Ensimmäisenä nostan esille SINUN merkityksen. Älä jää odottamaan ”sitä täydellistä ja oikeaa aikaa” aloittaa elämäntapamuutosprosessi sillä erilaisten tekosyiden verukkeilla meidän on helppoa siirtää prosessin aloitusta yhä vaan kauemmas, aina sinne ”seuraavan viikon maanantaihin” asti. Me löydämme halutessamme jokaisesta päivästä asioita tai tilanteita, joiden varjolla voimme jatkaa vanhojen, opittujen tapojen parissa. Pohdi omia tavoitteitasi elämäntapamuutokselle ja visioi kokonaisuutta. Meidän on itse otettava se askel ja huolimatta siitä että kuinka laajan tukiverkoston saamme kasvatettua ympärillemme – työ lähtee ihmisestä itsestään jokatapauksessa. Ne hyvät hetket aallonharjalla ja huonot hetket, jotka vetaisevat meidät jopa pohjalle asti..me itse vaikutamme niissä tilanteita eniten. Meillä on mahdollisuus valita kuinka tilanteessa toimimme, aina on mahdollisuus!

mie

Toinen asia, johon itse törmäsin aloittaessani uudenlaisen ruokavalion noudattamisen keväällä 2015, oli asenteiden, suhtautumisen ja tunteiden merkitys valintojeni ja tottumusteni takana. Me olemme inhimillisiä ja mielellä sekä tunteilla on todella suuri merkitys meidän käytöksessä ja toiminnassamme. Meidän päätöksiin ja käyttäytymiseen vaikuttaa monet erilaiset seikat kuten esimerkiksi tunteet. Mie olen malliesimerkki tunnesyöjästä, pari vuotta sitten mie vielä palkitsin itseni epäterveellisellä ruoalla tai vaihtoehtoisesti turvauduin lohturuoalla. Hektisen ja raskaan viikon päätteeksi ”palkitsin” itseni esimerkiksi pitsalla ja oluella. Näin jälkeenpäin mietin ihmeissäni että miten mie olen silloin saanut uskoteltua niin taitavasti itselleni palkitsevani itseäni ruualla, joka ei todellakaan ole lisännyt hyvinvointia ja auttanut minua jaksamaan paremmin vaikkapa töissä? Mutta se oli minun tapani elää silloin, ajauduin vain ruuhkavuosien kiireeseen ja kaikenlaisen suorittamisen taakse unohtaen tärkeimmän asian: itsestäni huolehtimisen.

Omalla asenteella on valtavan suuri merkitys siihen minkälaisen elämän me haluamme saavuttaa ja miten suhtaudumme asioihin. Ihmisellä voi helposti ajatus lähteä kohti uusia asioita ennakkoluuloisesti, voidaan kokea varautuneisuutta ja erilaisia negatiivisiakin tuntemuksia. Tiedostettuani tunteiden merkityksen omissa syömistottumuksissani, mie pystyin vaikuttamaan asiaan positiivisesti ja mie olen täällä blogissa huudellut läpi matkan että positiivinen ajattelu kannattaa! Mulle sopii paremmin se, että mie asennoidun lähtökohtaisesti positiivisesti kuin että loisin ympärilleni negatiivisemman tunnelman. Positiivisuus vetää puoleensa positiivisia asioita ja vastavaasti negatiivinen kerää ympärilleen lisää negatiivisuutta.  Helppoa ja kevyttä se ei ollut ja usein hakkasin päätä seinään mielihalujen noustessa pintaan mutta pysähtymällä ja tiedostamalla syyt näiden mielihalujen takana, mie pystyin vaikuttamaan asioihin. Tein tietoisia valintoja ja muutin tapojani, valitsin itselleni parempia vaihtoehtoja sen tilalle että olisin rampannut jääkaapilla. Tämä vaati minulta sitä, että mie olin valmis luopumaan niistä vanhoista tavoistani ja olin avoin uusien tapojen oppimiselle. Tärkein seikka toiminnan takan oli ajatusteni kohtaaminen pakoilun sijaan ja tapojeni muuttamisen myötä tapojani olen myös päässyt lähemmäs itseäni ja itsetuntemuksen vahvistuminen tuntuu mahtavalta! Haasteita riittää edelleen mutta ne kuuluvat elämään.

IMG_20160709_082754

Kolmantena ajatuksissani on valintojen merkitys ja ajankäyttö. Mie olen usein törmännyt siihen ajatteluun, että itsestään huolehtiminen ja vaikkapa aktiivinen treenaaminen ajatellaan itsekkäänä käytöksenä ja terveellisen ruokavalion noudattaminen ”vie liikaa aikaa”. Tästä voidaan olla montaa mieltä ja itse määritän omat elämäntapani terveellä tapaa itsekkäiksi ja ajankäyttöön liittyen voin vaan todeta, että sille löytyy aika mitä haluaa tehdä. Uskallan väittää, että jokaisella on omat haasteensa ajanhallinnassa arkielämän ollessa yhtä vilskettä ja säpinää. Me voimme kuitenkin suhteuttaa sen liikkumisen ja treenaamisen määrän omiin aikatauluihin sopivaksi, vähänkin liikuntaa on parempi kuin se että jäädään vain makaamaan sillä verukkeella kun aikaa ei ole riittävästi ja mitä syömispuoleen tulee..sille on löydettävä se aika! Me tarvitsemme energiaa ja voimme opetella uusia tapoja myös syömistottumusten parissa. Kiireisiä päiviä ajatellen voimme prepata ruokia valmiiksi vaikkapa edellisenä iltana tai tehdä isommat määrät ruokia kerralla, jotta säännöllinen syöminen on mahdollista. Meidän ei tarvitse verrata omaa liikkumisen määräämme kenenkään toisen treenitahtiin vaan otetaan ohjat käsiimme ja tehdään realistinen suunnitelma, jota meidän on todellakin mahdollista toteuttaa. Tässä kohtaa keskiöön jääkin ne omat valinnat ja niiden merkitys sillä meillä kaikilla on se sama 24h vuorokaudessa käytettävänä. Miksi siirtää valinnan tekemistä, joka on sinulle hyväksi? Kova työ palkitaan ja tässä tapauksessa se työ on vain ja ainoastaan sinun tekemäsi!

lenkkaerit

Mie olen lueskellut Hannu Pirilän 5 askelta elämäntapamuutokseen-kirjaa ja löysin myös sieltä muutaman hyvän pointin aiheeseen liittyen.

HANKKIUDU EROON EPÄMIELLYTTÄVISTÄ AJATUKSISTA 

Positiivinen  lähtökohta ajattelussa kannustaa ja tukee sinua elämäntapamuutosmatkallasi ja ajatukset sekä tunteet todella määrittää millaisena me koetaan elämä. Kohtaamme varmasti myös haastavia ja negatiivisia tilanteita ja tässä korostuu meidän oman ajattelun ja asenteiden merkitys – valitsemmeko positiivisen ajattelun, otamme ylipäätänsä asiat vastaan avoimin mielin myös hankalissa tilanteissa ja suuntaamme katseen kohti tulevaa käsiteltyämme asian tai hankalissa tilanteissa: jäämmekö vellomaan negatiivisuuteen, tarraammeko kiinni niihin vaikeuksiin, joiden taa pystyy myös piiloutumaan ja joista saa myös hyviä tekosyitä jäädä siihen, vai löysäämmekö siitä negatiivisuudesta hieman irti jotta annamme tilaa erilaiselle, positiiviselle tai jopa nain neutraalille ajattelulle? Näissä tilanteissa koemme epämukavia, epämiellyttäviä fiiliksiä  ja on luonnollista että epävarmuus horjuttaa mieltä mutta itsetutkiskelulla ja avoimuudella omia ajatuksia kohtaan, me voidaan myös löytää uusia työkaluja, joilla voimme kannustaa itseämme erilaiseen ajatteluun. Epävarmuudelle ja oman mielen nakkelemille ajatuksille, jotka jo alkuunsa saavat meidät horjumaan päätöksenteossa, saa näyttää ovea!  Ihminen voi löytää itsensä päivän mittaan käymästä erilaisia sisäisiä vuoropuheluita itsensä kanssa ja oma asenne antaa meille sen lähtökohdan tälle vuoropuhelulle. Negatiivisuus ei ole mikään mörkö, en tarkoita sitä. Molempia tarvitaan positiviisuutta ja negatiivisuutta, siitä se tasapaino syntyy. Mie ajan tässä takaa sitä, että ratkaisevaa on, esimerkiksi elämäntapamuutosta halutessa, että meillä on valinnan mahdollisuus  kuinka pitkäksi aikaa jäämme sellaiseen tilanteeseen, jossa meillä ei ole hyvä olla, me emme ole onnellisia.

TIEDÄ, MITÄ HALUAT 

Mie koin että omien tavoitteiden määrittäminen on tärkeää  ja ensimmäinen tavoitteeni mulla oli keväällä 2015 se, että mie sitoudun Motiviren nettivalmennukseen kuuden viikon ajaksi. On tärkeää aluksi asettaa tavoitteet ja pohtia sekä päättää  mitä haluaa. Tavoitteiden realistinen asettaminen on myös syytä muistaa, oikein asetetut tavoitteet kannustavat meitä jatkamaan ja kehityksen myötä me saamme lisää intoa peliin. Pirilä esittää hyvin sen ajatuksen, että usein ihmiset tietävät tarkalleen, millaisia asioita eivät halua elämäänsä mutta harva kuitenkaan on määrittänyt sen mitä haluaa. Keskittymällä sen sijaan niihin asioihin ja niiden asioiden saavuttamiseen mitä haluamme elämäämme, oli se sitten parempi kunto, uudet harrastukset tms, voimme saavuttaa niitä ja voimme jättää vähemmälle huomiolle ajatuksissamme ne asiat, joita emme halua elämään mukaan. Pirilä jatkaa, että meidän toiminnan taustalla on aina jokin tavoite tai tarkoitus; keskityt siihen, mitä et halua, tulet saamaan tätä vain lisää.

Tämän taustalla on ihmisen aivojen RASjärjestelmä. RAS tulee englanninkielisistä sanoista Reticular Activating System (suomeksi Retikulaarinen aktivointijärjestelmä). Se säätelee reaktiivisuutta ärsykkeisiin ja toimii tavoitehakuisena servomekanismina, RAS päästää suodattimista tietoa, joka on sinulle sillä hetkellä tärkeää ja ohjaa sinua kohti päämäärää. Eli oikein asetetut tavoitteet alkavat ohjata ja auttaa sinua kohti päämäärääsi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että me aletaan tehdä tavoitetta tukevia päätöksiä ja esimerkiksi tästä syystä tavoite on määritettävä aina positiiviseen muotoon. Esimerkkinä: jos sie haluat pudottaa painoa, sen sijaan että keskityt ylipainoon ja sen määrään, tee tavoite siitä, paljonko haluat painaa.

kiivijakookos

Pirilä esitti myös mallin tavoitteiden ylöskirjaamiseen: pohdi omia tavoitteitasi ja kirjoita ylös neljä asiaa, jotka määrittävät, kuinka tärkeänä tai hyödyllisenä sie koet oman tavoitteen toteutumisen. Mitä positiivisia muutoksia sinun elämässä tapahtuu, kun tavoitteesi on toteutunut? Mitä hyvää sinun tavoitteen toteutumisesta on muille ihmisille ja ympäristöllesi?  Mistä joudut luopumaan tavoitteen myötä?  Luopuminen on myös yksi opeteltava asia..meidän on opeteltava luopumaan jostain, esimerkiksi meidän ajankäytön ja syömistottumusten suhteen. Me valitsemme käytämmekö ajan siihen sovittuun treeniin vai johionkin muuhun? Valitsemme itse syömmekö meille suunnitellun ruokavalion mukaisesti vai teemmekö omia päätöksiä syödä mitä huvittaa? Tiedostetut ajatukset, tavoitteet ja asenteen vievät meitä kohti omia tavoitteita kun taas tiedostamaton mieli jarruttaa tavoitteen toteuttamista.

TIEDÄ, MIKSI HALUAT MUUTOKSIA

Sinun tulee kysyä itseltäsi, miksi tavoitteen toteuttaminen on sinulle tärkeää? Mielestäni arvojen tunnistaminen on todella tärkeää ja olen todennut itse henkilökohtaisesti sen, että mitä paremmin pystyt elämässäsi toteuttamaan arvomaailmaasi, sitä  onnellisempaa ja ns. parempaa elämää koet eläväsi, tässä viittaan elämänlaadun parantumiseen. Ja mikä on ollut erityisen hienoa tunte on se, että kun olet tietoinen, mikä sinulle on tärkeää, sie pystyt tekemään helpommin päätöksiä. Arvojen tunnistamisen lisäksi tavoitteen toteuttaminen edellyttää motivaatiota tehdä asiat eri tavalla kuin aiemmin.

hedelmiä

MIKÄ ESTÄÄ SINUA MUUTOKSISSA?

Miksi elämäntapamuutos ei ota onnistuakseen? Meillä voi olla useita kokeilukertoja takana mutta jostain syystä olemme ajautuneet takaisin vanhojen, opittujen tapojen pariin ja olemme pettyneitä itseemme. Pirilä esittää syiden epäonnistumiseen löytyvän muun muassa rajoittavista uskomuksista, jotka ovat yleistyksiä ja eräänlaista mielen hyväksyntää siitä, että jokin asia on totta. Miekin uskon, että meiltä jokaiselta meiltä löytyy erilaisia uskomuksia, joista suurin osa palvelee meitä mutta, jotka myös estävät meitä saamasta mitä haluamme. Tällainen meitä rajoittava uskomus voi olla esimerkiksi seurausta epäonnistuneesta elämäntapamuutos yrityksestä; kun ihminen yrittää jotain, mutta epäonnistuu ja epäonnistumisen myötä voi mieleen syntyä uskomus, jonka mukaan kyseinen henkilö ei osaa, ei kykene tai ei ansaitse onnistua. Uskomukset ovat itseään toteuttavia ennusteita ja me suodatamme informaatiota, jotta saamme vahvistuksen juurikin sille uskomukselle, joka meillä on. Eli, jos ihminen kuvittelee olevansa epäonnistuja, poimii hän ympäriltään pääsääntöisesti epäonnistumiseen liittyvää informaatiota. Mutta! Todellisuudessa epäonnistumiset kuuluvat kehitykseen.  Me voimme oppia itsetuntemuksen vahvistumisen myötä tlöytämään ja tunnistamaan omia rajoittavia uskomuksia, jotka ovat olleet osaltaan meidän muutoksen toteutumisen esteenä. Pirilä esittää hyvin, sen että jokainen uskomuksista on syntynyt jonkin asian seurauksena, joten uskomukset voivat jonkun toisen asian seurauksena muuttua. Tiedostettuamme rajoittavia uskomuksia, voimme alkaa tehdä tilaa uusille, meitä kannustaville uskomuksille.

Viimeinen toimintaohje kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

TOIMI!

Tässä on muutamia tällaisia ns. mielentyökaluja, jotka olen itse havainnut toimiviksi omalla kohdallani. Kokeile mitkä sopivat sinulle, mistä sie saat tukea ja motivaatiota omalle matkallesi? Me ajatellaan ja toimitaan yksilöinä ja ollaan opittu ja omaksuttu itse kaikki tähän mennessä opitut tavat ja asenteet..siispä me voidaan oppia uusiakin! Sie voit saavuttaa haluamiasi asioita ja tuloksia mutta kaikki lähtee meistä itsestämme! Sinun on kehitettävä omaa ajatusmaailmaasi ja asennettasi ja muutettava omia toiminta- ja käyttäytymistapojasi sillä me nimittäin saavutetaan elämässä mitä haluamme mutta meidän on aloitettava oma elämä uudella tavalla. Oikea hetki uuden toiminnan omaksumiselle on NYT!

(Lähde: 5 askelta elämäntapamuutokseen, kirjoittanut Pirilä Hannu)

Iloista ja energistä viikkoa! ❤ Marru